Back to All Events

Kayan: From the Seed to the Dish كيان: من البذرة للصحن


  • Manjm Haifa Culture Lab Ha-Katar Street Haifa, Haifa District (map)

Our Mission: More than just Food:

Kayan's mission is to preserve and develop the food traditions and the culture of small scale gourmet producing, to promote and preserve Palestinian food and culinary traditions, rural heritage, and natural environment. Bringing diverse communities of Palestine together through sharing food, and to introduce centuries old food traditions and show ways of development. The food market will be the place to share life experience and raise awareness, especially in a reality where Palestinian culture and identity is in constant attempts to be appropriated, undermined or even erased.

Kayan market Manjm Haifa

 

The Idea - Kayan Market:

The Palestinian Cuisine

On the Eastern shore of the Mediterranean Sea, right in the middle of the Asian Peninsula, on the cultural junction of Asia, Africa and Europe, where a diverse climate of desert in the south, golden sea shores in the center, and snow peaks in the North, there the Palestinian Cuisine has evolved and developed through the centuries.

Palestinian Food Culture has been influenced for a very long time by many civilizations that lived or passed through the region. The food habits reflect this mixture of the old past in which Palestine has witnessed, until today. Although traditional food is still consumed during social occasions, like weddings, ta’aleel (pre wedding ceremonies), baby showers, funerals, etc., still due to occupation, urbanization and fast pace globalization, there is some kind of abandonment of old traditions in favour of more fast prepared and government subsidized food.

Kayan, The Idea

“In this plate of food, I see the entire universe supporting my existence”
Thich Nhat Hahn - A Zen Master

Kayan (in Arabic, means existence, which takes its latin origins from “existere”, meaning “to appear”, “to become”, or “to be” but metaphorically, it means “to stand out”).  We believe in the nature of being, where self sustainability is a pre condition to continue and maintain a healthy balanced state.

The project will introduce a physical retail focusing on Palestinian Cuisine and seasonal food and beverages, and featuring food that will be located in the local markets, in means of “Basta” (food stalls, booths and stands in Arabic). In the market one can find bastas that will showcase and sell ceramic pottery, as well as other Gastronomy artifacts and handworks.

Extra emphasis will be on the Venue Design and its aesthetics, where Palestinian artists and curators will take the lead in the creative market design process. Inspiration will be taken from nature, plants and florals of the land.  

Kayan market will run for a duration of two days and will include creative workshops and lectures introducing the essence of food and how it should be treated. Food tasting, Local Beverage sipping, and lots of fun atmosphere. Local Chefs will take an active part in the market, with an option of inviting international famous chefs.

مشروع كيان: من البذرة للصحن - مشروع طعام للتشجيع على استهلاك المنتوجات الفلسطينيّة المحليّة، وللاحتفاء في الأطعمة الفلسطينيّة الصحيّة

"أنت ما تأكله" لودفيغ فيورباخ, ١٨٦

"في صحن الطعام هذا أرى الكون كلّه داعمًا وجودي"
ثيخ نات هان - سيد اللزن 


باشتراك عدد من الطهاة وخبراء الطعام والمشروبات، سوف يقام سوق كيان لمدّة يومين، بين الثاني والعشرين والثالث والعشرين من شهر كانون الأول، من الساعة الحادية عشر ظهرا وحتى منتصف الليل، في مبنى تاريخي ضخم يقع في منطقة وادي الصليب، مقابل سكة القطار في حيفا (المنجم - مختبر حيفا للثقافة) فيه بسطات من الطعام والمشروبات و أشكالًا متنوعة من المنتجات في حالتها الأصليّة الصحيّة عارضين السيروة التقليديّة ومطوّرين إيّاها لاحتياجاتنا المعاصرة وأسلوب حياتنا المشغول

سيقدّم مشروع كيان موادّ وسلعًا واضعًا في مركزه الطعام الفلسطينيّ والمأكولات والمشروبات الموسميّة، عارضًا أطعمة موجودة في الأسواق المحلّية بالتشديد على مأكولات ذات تصميم، جمالية وجودة عالية

السوق مصمم بإلهام من الطبيعة والنباتات وأزهار بلادنا وبمفاهيم فنيّة إبداعيّة وجماليّة، حيث الهدفُ بناءُ بيئة طبيعيّة عضويّة مرحّبة،تهيّئ لزوّاره شعورَ المرور في الحلم
يشجع السوق المنتوجات الفلسطينيّة المحليّة، يزوّد بالمنتوجات العضويّة المحليّة ويقدّم طعامًا صحيًّا عضويًا. كما يدعم الإبداع الفرديّ المستقلّ
سوف يقدم مشروع كيان ورشات أشغال إبداعيّة ويعرض الطهاة أطعمة يوميّة بديلة أمام الناس ويُشجّع جمهور الحاضرين على المشاركة الفعليّة والتعلّم، كما مشاركة تجاربهم الخاصّة

هدف مشروع كيان
تقديم طبيخ تقليديّ كبديل للطبيخ الحديث الذي حلّ محلّه في المطبخ
دعم وتشجيع الفلاحين الصغار و منتوجاتهم
تشجيع أهميّة الاستهلاك الموسميّ
رفع الوعي الصحيّ
إجراء حماية، أبحاث وثقافة حول موروث وتقاليد الأطعمة وحول أسلوب الحياة الصحيّ العضويّ
خلق إطار في المجتمع يلتقي فيه الجيران وغيرهم من الناس من المناطق المختلفة لتبادل الأحاديث وتشجيع التعاون والمشاركة بين خبراء وطهاة من مختلف أنحاء فلسطين
تأسيس قاعدة بيانات للمنتوجات الفلسطينيّة المحليّة والمحافظة عليها
تزويد دروس في الطهي الصحيّ، كذلك الكشف عن أفضل مهارات الطاهي الفلسطينيّ في إبداع أفضل أشكال الصحون وأكثرها صحّة مستخدمًا منتوجات ومكوّنات أفضل
الشروع بمبادرات تطويريّة على مستوى المجتمع المحليّ

رسالتنا
المحافظة على تقاليد و حضارة الطعام وتطوير إنتاج "جورميه" محلّي
الحفاظ وتحسين الأطعمة الفلسطينيّة، التقاليد المطبخيّة، الموروث القروي والبيئة الطبيعيّة 
جمع المجتمع الفلسطينيّ المختلف النواحي من خلال مشاركة الأطعمة، الخبرات وتشجيع التعاون، إذ يشارك في السوق خبراء وطهاة من مختلف أنحاء البلاد من بينها الجش، الرامة، الناصرة، حيفا، برقين، الجولان, بيت لحم، عبلين، القدس ورام الله
عرض الأطعمة التقليدية من القرون الماضية وتقدّيم طرقًا لتطويرها 
مشروع كيان هو المكان الذي فيه نشارك التجارب الحياتيّة ونرفع الوعي، خاصّة في ظل واقع تتعرضّ فيه الحضارة الفلسطينيّة إلى محاولات تعديل وتغيير تهدفُ في نهاية المطاف إلى طمسها ومحوها